The CIE color difference and yellowness index functions as quantitative characteristics of pelargonidin acid-base properties

Authors

  • A.N. Chebotaryov Одеський національний університет імені І.І. Мечникова
  • D.V. Snigur Одеський національний університет імені І.І. Мечникова
  • I.S. Efimova Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

Keywords:

CIE color difference, yellowness index, acid-base properties, ionization constants, pelargonidin

Abstract

The calculations of chromaticity yellowness index function and the CIE color difference function were made for pelargonidin aqueous solutions based on the array of spectrophotometry data in a wide range of medium’s acidity (рН). It was shown the principal possibility to use these chromaticity functions for acid-base equilibria study and ionization constants determination of pelargonidin in water solutions

Author Biographies

A.N. Chebotaryov, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

к.х.н., доцент, завідувач кафедри аналітичної хімії

alexch@ukr.net

D.V. Snigur, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

інженер кафедри аналітичної хімії

denis270892@yandex.ru

I.S. Efimova, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

к.х.н., науковий співробітник кафедри аналітичної хімії

alexch@ukr.net

References

Шорина Н.В. Протолитические свойства фенолов гваяцильного ряда в системе вода – ацетон / Н.В. Шорина, Д.С. Косяков, К.Г. Боголицын // Журнал прикладной химии. – 2005. – Т. 78, вып. 1. – С. 27.

Азатян В.В. Ингибирование цепных реакций / В.В. Азатян, Е.Т. Денисов. – М.: Черноголовка, 1997. – 267 с.

Рогинский В.А. Фенольные антиоксиданты / В.А. Рогинский. – М.: Наука, 1988. – 242 с.

Potentiometric determination of aqueous dissociation constants of flavonols sparingly soluble in water / J.M. Herrero-Martinez, C. Repolles, E. Bosch et al. // Talanta. – 2007. – Vol. 74. – P. 1008-1013.

Мчедлов-Петросян Н.О. Современные методы экспериментального определения констант диссоциации органических кислот в растворе / Н.О. Мчедлов-Петросян // Журнал общей химии. – 2009. – Т. 79, вып. 9. – С. 1505-1531.

Зенкевич И.Г. Определение констант диссоциации соединений, окисляющихся кислородом воздуха в водных растворах (на примере кверцетина) / И.Г. Зенкевич // Журнал аналитической химии. – 2010. – Т. 65, вып. 4. – С. 382-387.

Basic aspects and application of tristimulus colorimetry / K. Prasad, S. Raheem, P. Vijayaleksmi, C. Sastri // Talanta. – 1996. – Vol. 43. – P. 1187-1206.

Иванов В.М. Химическая цветометрия. Возможности метода, области применения и перспективы / В.М. Иванов, О.В. Кузнецова // Успехи химии. – 2001. – Т. 70, №5. – С. 411-428.

Домасев М.В. Цвет, управление цветом, цветовые расчеты и измерения / М.В. Домасев, С.П. Гнатюк. – СПб.: Питер, 2009. – 224 с.

Ивенс Р. М. Введение в теорию цвета / Ивенс Р. М. – М.: Мир, 1964. – 442 с.

Кривошеев М. И. Цветовые измерения / М. И. Кривошеев, А. К. Кустарев. – М.: Энергоиздат, 1990. – 240 с.

Кириллов Е.А. Цветоведение / Е.А. Кириллов. – М.: Легпромбытиздат, 1987. – 128 с.

Зернов В.А. Цветоведение / В.А.Зернов. – М.: Книга, 1972. – 239 с.

Джад Д. Цвет в науке и технике / Д.Джад, Г.Вышецки – М.: Мир, 1978. – 592 с.

Иванов В.М. Цветометрические и кислотно-основные характеристики пирогаллолового красного и бромпирогаллолового красного / В.М.Иванов, А.М.Мамедова // Вестн. Моск. ун-та, сер. 2. – 2002. – Т. 43, №3. – С. 167-171.

Исследование протолитических равновесий в растворах красителей с использованием функции полного цветового различия / А.Н. Чеботарёв, Д.В.Снигур, И.С.Ефимова, Е.В.Бевзюк // Укр. хим. журн. – 2012. – Т. 79, № 1. – С. 18-21.

Бриттон Г. Биохимия природных пигментов / Г. Бриттон – М.: Мир, 1986. – 394 с.

Красільнікова Л.О. Біохімія рослин / Л.О. Красільнікова, О.О. Авксентьєва, В.В. Жмурко – Харків: Основа, 2007. – 191 с.

Смирнов Е. В. Пищевые красители / Е.В. Смирнов. – СПб: Профессия, 2009. – 352 с.

Lila M. A. Anthocyanins and human health: an in vitro investigative approach / M.A.Lila // J. Biomed. Biotechnol. – 2004, № 5. – P. 306-313.

Anthocyanins in medicine / E. Kowalczyk, P. Krzeliński, M. Kura et al. // Polish J. Pharmacol. – 2003. – Vol. 55. – P. 699-702.

Клышев Л.К. Флавоноиды растений / Л. К. Клышев, В. А. Бандюкова, Л. С. Алюкина. – Алма-Ата: Наука, 1978. – 220 с.

Губен И. Методы органической химии / И. Губен. – Т. 3. – М.: ГХИ, 1935. – 676 с.

Лайтинен Г. А. Химический анализ / Г. А. Лайтинен. – М.: Химия, 1966. – 656 с.

Kunal Poy. Predictive QSPR modeling of the acidic dissociation constant (pKa) of phenols in different solvents / Kunal Poy, Paul L. A. Popeliel // Journal of Physical Organic Chemistry. – 2009. – No 22. – P. 186-196.

Методика визначення констант дисоціації флавоноїдів / Н.І. Біла, О.В. Білий, Л.М. Пронько, О.А. Попов // Вісн. Донецьк. нац. ун-ту. Сер. А: Природн. науки. – 2012. – № 2. – С. 110-114.

Метод кольорометрії в дослідженні кислотно-основних характеристик барвників рослинного походження / О.М. Чеботарьов, І.С. Єфімова, Н.А. Борисюк, Д.В. Снігур // Методы и объекты химического анализа. – 2011. – Т. 6, № 4. – С. 207-213.

Published

2013-11-01

Issue

Section

Chemistry