Кольорометричні функції повного колірного розрізнення та показника жовтизни – кількісні характеристики кислотно-основних властивостей пеларгонідину

Автор(и)

  • A.N. Chebotaryov Одеський національний університет імені І.І. Мечникова
  • D.V. Snigur Одеський національний університет імені І.І. Мечникова
  • I.S. Efimova Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

Ключові слова:

повне колірне розрізнення, показник жовтизни, кислотно-основні властивості, константи іонізації, пеларгонідин

Анотація

На підставі даних спектрофотометричних досліджень водних розчинів пеларгонідину в широкому інтервалі кислотності (рН) розраховані кольорометричні функції показника жовтизни і повного колірного розрізнення. Пока- зана принципова можливість їх застосування для вивчення кислотно-основних рівноваг та визначення констант іонізації пеларгонідину у водних розчинах.

Біографії авторів

A.N. Chebotaryov, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

к.х.н., доцент, завідувач кафедри аналітичної хімії

alexch@ukr.net

D.V. Snigur, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

інженер кафедри аналітичної хімії

denis270892@yandex.ru

I.S. Efimova, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

к.х.н., науковий співробітник кафедри аналітичної хімії

alexch@ukr.net

Посилання

Шорина Н.В. Протолитические свойства фенолов гваяцильного ряда в системе вода – ацетон / Н.В. Шорина, Д.С. Косяков, К.Г. Боголицын // Журнал прикладной химии. – 2005. – Т. 78, вып. 1. – С. 27.

Азатян В.В. Ингибирование цепных реакций / В.В. Азатян, Е.Т. Денисов. – М.: Черноголовка, 1997. – 267 с.

Рогинский В.А. Фенольные антиоксиданты / В.А. Рогинский. – М.: Наука, 1988. – 242 с.

Potentiometric determination of aqueous dissociation constants of flavonols sparingly soluble in water / J.M. Herrero-Martinez, C. Repolles, E. Bosch et al. // Talanta. – 2007. – Vol. 74. – P. 1008-1013.

Мчедлов-Петросян Н.О. Современные методы экспериментального определения констант диссоциации органических кислот в растворе / Н.О. Мчедлов-Петросян // Журнал общей химии. – 2009. – Т. 79, вып. 9. – С. 1505-1531.

Зенкевич И.Г. Определение констант диссоциации соединений, окисляющихся кислородом воздуха в водных растворах (на примере кверцетина) / И.Г. Зенкевич // Журнал аналитической химии. – 2010. – Т. 65, вып. 4. – С. 382-387.

Basic aspects and application of tristimulus colorimetry / K. Prasad, S. Raheem, P. Vijayaleksmi, C. Sastri // Talanta. – 1996. – Vol. 43. – P. 1187-1206.

Иванов В.М. Химическая цветометрия. Возможности метода, области применения и перспективы / В.М. Иванов, О.В. Кузнецова // Успехи химии. – 2001. – Т. 70, №5. – С. 411-428.

Домасев М.В. Цвет, управление цветом, цветовые расчеты и измерения / М.В. Домасев, С.П. Гнатюк. – СПб.: Питер, 2009. – 224 с.

Ивенс Р. М. Введение в теорию цвета / Ивенс Р. М. – М.: Мир, 1964. – 442 с.

Кривошеев М. И. Цветовые измерения / М. И. Кривошеев, А. К. Кустарев. – М.: Энергоиздат, 1990. – 240 с.

Кириллов Е.А. Цветоведение / Е.А. Кириллов. – М.: Легпромбытиздат, 1987. – 128 с.

Зернов В.А. Цветоведение / В.А.Зернов. – М.: Книга, 1972. – 239 с.

Джад Д. Цвет в науке и технике / Д.Джад, Г.Вышецки – М.: Мир, 1978. – 592 с.

Иванов В.М. Цветометрические и кислотно-основные характеристики пирогаллолового красного и бромпирогаллолового красного / В.М.Иванов, А.М.Мамедова // Вестн. Моск. ун-та, сер. 2. – 2002. – Т. 43, №3. – С. 167-171.

Исследование протолитических равновесий в растворах красителей с использованием функции полного цветового различия / А.Н. Чеботарёв, Д.В.Снигур, И.С.Ефимова, Е.В.Бевзюк // Укр. хим. журн. – 2012. – Т. 79, № 1. – С. 18-21.

Бриттон Г. Биохимия природных пигментов / Г. Бриттон – М.: Мир, 1986. – 394 с.

Красільнікова Л.О. Біохімія рослин / Л.О. Красільнікова, О.О. Авксентьєва, В.В. Жмурко – Харків: Основа, 2007. – 191 с.

Смирнов Е. В. Пищевые красители / Е.В. Смирнов. – СПб: Профессия, 2009. – 352 с.

Lila M. A. Anthocyanins and human health: an in vitro investigative approach / M.A.Lila // J. Biomed. Biotechnol. – 2004, № 5. – P. 306-313.

Anthocyanins in medicine / E. Kowalczyk, P. Krzeliński, M. Kura et al. // Polish J. Pharmacol. – 2003. – Vol. 55. – P. 699-702.

Клышев Л.К. Флавоноиды растений / Л. К. Клышев, В. А. Бандюкова, Л. С. Алюкина. – Алма-Ата: Наука, 1978. – 220 с.

Губен И. Методы органической химии / И. Губен. – Т. 3. – М.: ГХИ, 1935. – 676 с.

Лайтинен Г. А. Химический анализ / Г. А. Лайтинен. – М.: Химия, 1966. – 656 с.

Kunal Poy. Predictive QSPR modeling of the acidic dissociation constant (pKa) of phenols in different solvents / Kunal Poy, Paul L. A. Popeliel // Journal of Physical Organic Chemistry. – 2009. – No 22. – P. 186-196.

Методика визначення констант дисоціації флавоноїдів / Н.І. Біла, О.В. Білий, Л.М. Пронько, О.А. Попов // Вісн. Донецьк. нац. ун-ту. Сер. А: Природн. науки. – 2012. – № 2. – С. 110-114.

Метод кольорометрії в дослідженні кислотно-основних характеристик барвників рослинного походження / О.М. Чеботарьов, І.С. Єфімова, Н.А. Борисюк, Д.В. Снігур // Методы и объекты химического анализа. – 2011. – Т. 6, № 4. – С. 207-213.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-11-01

Номер

Розділ

Хімія